Personeel

Doelen en resultaten 

De koersvastheid van ons personeelsbeleid ontstaat op school, in de klas. Onze koers komt immers pas echt tot leven als elke medewerker regelmatig aan zichzelf de volgende vraag stelt: “wat betekent deze koers voor mijn handelen, wat moet ik anders doen, bij- of afleren?”. Net als van onze leerlingen vragen we ook van onze medewerkers om na te denken over de eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van onze school. Dit bleek in 2023 (nog) niet voor iedereen vanzelfsprekend en vraagt dan ook om extra aandacht.

Dit is waar we naar blijven streven:

  • Onze leidinggevenden zijn vaardig in het continu voeren van ‘het goede gesprek’;
  • Onze docenten organiseren een (bovenschools) professionaliseringsaanbod waarbij het ‘leren van en met elkaar’ centraal staat;
  • Onze directeuren maken samen werk van een strategische personeelsplanning, zodat we ondanks de krimp en krapte op de arbeidsmarkt een kwalitatief hoogwaardig personeelsbestand blijven houden. 

Het jaargesprek is een middel om de ontwikkeling van onze medewerkers te monitoren en te stimuleren. Deze gesprekken zijn in 2023 naar wens verlopen en als daar aanleiding toe was, zijn er begeleidings- en beoordelingstrajecten ingezet. Dit met als doel om de bijdrage aan de organisatie door de betreffende medewerkers kwalitatief te upgraden en te borgen.

Strategische personeelsplanning is voor onze directeuren een dynamisch document geworden waarmee op basis van actuele gegevens (zoals ontwikkeling leerlingaantallen en natuurlijke uitstroom) de juiste formatieve keuzes voor de komende schooljaren gemaakt kunnen worden. Een groot thema is het binden en boeien van onze professionals, ook als er op de zeer korte termijn geen echte vacatureruimte is, maar op de middellange termijn schaarste in een bepaald vakgebied lijkt te ontstaan.

Het volgende overzicht geeft een beeld van de doelen/aandachtsgebieden en de resultaten die behaald zijn in 2023.

AandachtsgebiedRedenResultaat/zelfreflectie
FunctiehuisAls uitvloeisel van de fusie met het DWC is in schooljaar 2023-2024 een start gemaakt met een geharmoniseerd en vernieuwd functiehuis. Huidige gedateerde functies zullen toekomstgericht en generiek worden beschreven als onderdeel van vast te stellen functiereeksen en functiefamilies.In 2023 is een aantal functies beschreven. Het harmoniseren van beide functiehuizen is een omvangrijke opdracht. Om die reden is besloten om te prioriteren waarbij de functiereeksen facilitair en zorg in 2024 beschreven zullen worden.
Kweekvijver In het kader van de intern aanwezige talenten ‘binden, boeien en kansen bieden’ hebben we met een kweekvijvertraject potentieel aanwezige leidinggevenden voorbereiden op toekomstig leidinggevende rollen. Naast toekomstige schoolleiders gaat het daarnaast ook om teacher leaders. Er was grote belangstelling voor deelname aan het kweekvijvertraject. Het kweekvijvertraject is in september 2023 met 12 deelnemers gestart en wordt begin juli 2024 afgerond. Aan de hand van een vijftal leiderschapsthema’s is het programma vormgegeven.
MD-traject Om onze leidinggevenden de juiste bagage mee te geven om hun spilfunctie in het strategische personele proces en hun rol als directielid goed te kunnen uitvoeren, hebben leidinggevenden in 2023 het ingezette interne management development (MD) traject verder doorlopen. Met het oog op ons doel ‘het verder ontwikkelen van goed personeelsbeleid’ in de koers 21-23 is als doel gesteld dat al onze schoolleiders (directeuren en teamleiders) vaardig zijn in het continu voeren van ‘het goede gesprek’. Leidinggeven bestaat voor een belangrijk deel uit het voeren van de goede gesprekken, informeel, formeel, gepland en ongepland. Deze gesprekken zijn veelal gericht op het stimuleren van de ontwikkeling/reflectie van medewerkers. Daarbij neemt een schoolleider zijn/haar eigen persoon, visie en eerder opgedane kennis en ervaringen mee. Schoolleiders zijn daarbij hun eigen instrument en dit vraagt continu om reflectie en ontwikkeling. In het MD-traject is dit gezamenlijk vormgegeven. In 2024 vindt een evaluatie plaats die als basis geldt voor het vervolg.
Taakbeleid Herijking van het vigerende taakbeleid naar een kwalitatief taakbeleid met als doel schooljaar 2024-2025 een herzien taakbeleid ingevoerd te hebben. In 2022 en 2023 heeft een projectgroep samengewerkt om het kwantitatieve taakbeleid om te gaan buigen naar een kwalitatief taakbeleid. Een nieuw taakbeleid dat gericht is op de bijdrage aan het bereiken van de (strategische) doelen van de school en kan bijdragen aan de ontwikkeling van de individuele onderwijsprofessional. Een taakbeleid dat past binnen de kaders van de CAO-VO en streeft naar werkdrukvermindering door een betere en transparantere verdeling van werk. We liggen op koers om dit nieuwe taakbeleid vanaf schooljaar 2024-2025 in te zetten.
Ziekteverzuim De grootte van de formatie is kwetsbaar als het gaat om langdurige uitval door bijvoorbeeld ziekte of andere niet beïnvloedbare klachten. Met de begeleiding op preventie en beheersing van verzuim wordt met een externe arbodienst gewerkt aan verlaging van het verzuimpercentage van de scholengroep naar onder 5% verzuim/uitval.

In 2023 is er op scholengroepniveau nog geen sprake van daling van het ziekteverzuim; deze is verder opgelopen naar 7,24%.

De acties die in 2023 zijn ingezet:

  • Inzet praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB-er)
  • Inzetbaarheidsscan op één locatie
  • Natuurlijk willen we als werkgever de inzetbaarheid van onze medewerkers zo veel mogelijk vergroten en grip hebben op het verzuim. Dit vraagt inzet van de werkgever, van de leidinggevende en van de medewerker. Eind 2023 is het overleg met Zorg van de Zaak opgestart om tot afspraken te komen over preventie, training en voorlichting. Dat zal in 2024 zijn beslag krijgen.

Eind 2023 is het overleg met Zorg van de Zaak opgestart om tot afspraken te komen over preventie, training en voorlichting. Deze afspraken maken onderdeel uit van een gedragen strategisch personeelsbeleid, aansluitend op onze onderwijskundige koers en gericht op duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. Dat zal in 2024 zijn beslag krijgen.

Toekomstige ontwikkelingen 

De volgende aandachtspunten en uitdagingen gaan wij aan in 2024:

  • Versterking van onze arbeidsmarktcommunicatie. Wij zijn een aantrekkelijk werkgever en dat mag iedereen weten. In 2024 gaan we (als onderdeel van ons strategisch personeelsbeleid) aan de slag met een strategisch arbeidsmarktcommunicatie plan. 
  • Vormen van een RATO. Aan het eind van  2024willen wij samen met andere schoolbesturen en lerarenopleidingen uit de regio een RATO (Regionale aanpak Toekomst Onderwijsarbeidsmarkt) gevormd hebben, die zich inzet op het werven, matchen, opleiden, begeleiden en professionaliseren van onderwijspersoneel. 
  • Verstevigen jaargesprekken. In 2024 is de individuele bijdrage van iedere medewerker aan de gezamenlijke doelen expliciet aan de orde geweest in de jaargesprekken. De opbrengsten hiervan zijn in de MT’s in samenspraak met P&O gedeeld en geëvalueerd.
  • Verder werken aan een gedragen strategisch personeelsbeleid, aansluitend op onze onderwijskundige koers en duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. 
  • Gaan we actief aan de slag met de uitvoering van het strategisch personeelsbeleid door leidinggevenden. Dit in lijn met onze onderwijskundige doelstellingen en gericht op duurzame inzetbaarheid en behoud van talent.
  • Vergroten kennis duurzaam inzetbaarheid. Aan het eind van het schooljaar 2024/2025 hebben onze leidinggevenden in een gezamenlijk scholingsproces hun kennis en vaardigheden gericht op het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers verdiept.
  • Proces taaktoebedeling evalueren. Aan het eind van het schooljaar 2024/2025 willen we geëvalueerd hebben hoe het proces van taaktoedeling in 2024 is verlopen en hebben we aanbevelingen geformuleerd voor het vervolg.
  • Doorontwikkeling van sturingsinformatie. In de laatste fase van de integratie van AFAS in onze systemen, ontwikkelen we een dashboard in Capisci waardoor MT’s hun sturingsinformatie op het gebied van financiën en personeel overzichtelijk bijeen hebben. 

Terugkerende onderwerpen met personele betekenis

Aantrekkelijke werkgever

Naast de in de cao vo opgenomen arbeidsvoorwaarden bieden wij onze medewerkers secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze secundaire arbeidsvoorwaarden zijn met beleid ontwikkeld en ingezet.

Vanaf augustus 2023 kunnen medewerkers gebruikmaken van FiscFree. FiscFree biedt ons als werkgever de mogelijkheid extra secundaire arbeidsvoorwaarden met belastingvoordeel van gemiddeld 40% aan onze medewerkers te bieden. Dit kan bijvoorbeeld voor de aanschaf van een fiets, fitnessabonnement, computer en cadeaukaarten. FiscFree wordt gebruikt binnen de mogelijkheden van de werkkostenregeling. 

Naast de keuzemogelijkheden die de cao vo biedt voor de inzet van de uren basisbudget (PB50+PB40 uren = 90 uren bij fulltime) kunnen medewerkers van de Scholengroep kiezen voor de inzet van 16 uren uit het basisbudget voor 2 snipperdagen of voor het verlagen van de eigen bijdrage voor de BAPO (LFPB) door de inzet van de PB40-uren.

Applicaties personeel

In 2023 zijn wij gestart met de overgang van de bestaande applicaties op het gebied van P&O en salarissen (Youforce) naar de applicaties van AFAS. Met het gebruik van AFAS zijn er uitgebreide, gebruikersvriendelijke mogelijkheden voor onder andere managementrapportages, analyses en selfservice door de medewerkers. De voorbereidingen naar de overstap van de salarisadministratie m.i.v. 1 januari 2024 heeft veel gevraagd van de organisatie. Ook in 2024 zal hier verder aandacht aan besteed worden. Het gaat dan met name over het verder vormgeven van de managementrapportages en analyses en het stimuleren van het gebruik van selfservice door de medewerkers.

Vertrouwenspersonen

Ook in 2023 is er extra aandacht geweest en externe ondersteuning ingezet om het team van interne vertrouwenspersonen in gezamenlijkheid verder uit te rusten voor hun taken. Reden hiervoor was onder meer de in 2022 ontstane algemene maatschappelijke discussie voor wat betreft het zorgvuldig omgaan met elkaar. De interne vertrouwenspersonen geven ieder schooljaar voorlichting over hun rol. 

Scholengroepbreed is er ook een externe vertrouwenspersoon, zij ondersteunt de interne vertrouwenspersonen bij hun rolvervulling. De externe vertrouwenspersoon is contactpersoon voor onze organisatie bij kwesties tussen bijvoorbeeld ouders/verzorgers en de school waarbij de inzet van deze vertrouwenspersoon, als onafhankelijk intermediair, tot mogelijke oplossingen kan leiden. Ook heeft de externe vertrouwenspersoon een signalerende rol en geeft zij gevraagd en ongevraagd advies. Er is aandacht geschonken aan de vindbaarheid van de interne en externe vertrouwenspersonen. Jaarlijks wordt met de interne en externe vertrouwenspersoon intervisie en scholing vormgegeven. De externe vertrouwenspersoon heeft 10 meldingen ontvangen. 

Functiemix

Door het verloop van docenten vindt gedurende het jaar verschuiving plaats in de mix van LB-LC-LD docenten. Kaders en criteria voor wat betreft het loopbaanbeleid zijn vastgesteld in het interne beleidsplan ‘Loopbaanbeleid OP’. 

In 2023 zijn na het doorlopen van een interne sollicitatieprocedure, waarin gekeken is naar de meerwaarde van de docent op het gebied van onderwijsontwikkeling, de functievereisten van de naastgelegen functieschaal en doelen van de locatie, één docent doorgestroomd van een LB functie naar een LC functie en zijn twee docenten van een LC functie naar een LD functie doorgestroomd. 

Scholing

In 2023 is door een 11-tal docenten een aanvraag gedaan voor een scholingssubsidie op basis van de lerarenbeurs en zijn er individuele scholingstrajecten gestart om een tweede of derde bevoegdheid te behalen. Hiermee bevorderen wij de brede inzetbaarheid van docenten en vergroten wij het aantal medewerkers met een bevoegdheden in ‘tekortvakken’. Daarnaast heeft een 12-tal OOP-medewerkers de training Office 365 gevolgd.

Mobiliteit

De continu veranderende omstandigheden in het onderwijs maken het noodzakelijk om medewerkers voortdurend te begeleiden in hun loopbaan en mobiliteit (overplaatsing) als middel positief te laten werken. Hiertoe wordt als onderdeel van het reguliere personeelsbeleid mobiliteit binnen de scholengroep gestimuleerd. Ons huidige mobiliteitsbeleid richt zich met name op vrijwillige mobiliteit. Door het dalende leerlingenaantal maar ook door een tekort aan bepaalde vakdocenten en diversiteit van de leerlingengroepen, ontstaat vanuit de strategische personeelsplanning een andere personeelsbehoefte en zal er in de toekomst ook interne verplichte mobiliteit voor gaan komen. 

Het is daarom belangrijk om de inzetbaarheid van onze medewerkers in beeld te hebben, inclusief ‘slapende’ bevoegdheden en opleidingen die gevolgd worden of wensen ten aanzien van opleidingen c.q. het behalen van bevoegdheden. Het combineren van goed werkgeverschap en flexibiliteit is hierbij ons uitgangspunt.

Opleidingsschool Alium

Met de opleidingsschool Alium werken wij samen met Arentheem, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Docenten Academie aan het opleiden van een nieuwe generatie docenten. Binnen Alium maken studenten kennis met de brede onderwijsketen en krijgen zij regie op het eigen leren. Door de studenten op meerdere scholen/werkplekken stage te laten lopen, ontdekken zij de breedte van het beroep van docent en wat een andere context betekent voor de bekwaamheden waar een docent over dient te beschikken. 

Jaarlijkse introductiebijeenkomst

Voor alle nieuwe medewerkers wordt er standaard voor aanvang van het schooljaar een scholengroep brede introductiebijeenkomst georganiseerd. Op 24 augustus 2023 hebben wij ruim 60 nieuwe docenten/LIO’ers en stagiaires mogen verwelkomen.

Uitkeringen na ontslag 

Het beleid van de scholengroep is erop gericht om ontslagprocedures zoveel mogelijk te voorkomen door intensief met medewerkers in gesprek te blijven en te investeren in de ontwikkeling van medewerkers. Thema’s hierbij zijn onder meer het aandeel van de medewerker in de organisatie en de wijze waarop de scholengroep deze ontwikkeling kan faciliteren.

Voor wat betreft het beheersen van het werkgeversdeel van uitkeringen na einde dienstverband (WW- en WGA gerelateerd) en het nakomen van de wettelijke re-integratieverplichtingen, wordt samengewerkt met twee externe dienstverleners. Dienstverleners die enerzijds het re-integratieproces in een WW-situatie begeleiden en anderzijds de basis voor een aan medewerkers toegekende WGA-uitkering onderzoeken. Ten aanzien van de (oud)collegae met een WGA-uitkering is in 2023 een herbeoordelingstraject bij het UWV aangevraagd. Dit heeft geleid tot een IVA -uitkering.

Wachtgelden primair onderwijs

Ons primair onderwijs, de Dr. Lammerts van Buerenschool, is voor wat betreft de verzekering van eventuele wachtgeldregelingen aangesloten bij het Participatiefonds. In 2023 is deze regeling voor één medewerker van toepassing geweest.

Strategisch personeelsbeleid 

Boeien en binden van medewerkers is de basis voor de doorontwikkeling van een vernieuwd strategisch personeelsbeleid. De bestuurlijke fusie met het Dorenweerd College en de daarmee gepaard gaande harmonisering en herformulering van strategisch personeelsbeleid, heeft invloed gehad op het tempo van ontwikkeling.

Met het opstellen van de fusie-effectrapportage in de 2e helft van 2022 is op het gebied van P&O-HRM een goede analyse gemaakt van status van strategisch personeelsbeleid in beide organisaties. Ook 2023 heeft in het teken gestaan van uitvoering van reguliere P&O-HRM processen en activiteiten.

Uiteraard heeft de doorvertaling van strategisch personeelsbeleid ook een financiële zijde. Jaarlijks wordt met de opbouw van het bestuursformatieplan en de daarin opgenomen personele- en uitvoeringskaders, voeding gegeven aan de meerjarenbegroting waarvan de personele kostencomponent ongeveer 80% van uit maakt. Variabelen zoals ontwikkeling leerlingenaantallen, klassengrootte etc. zijn bepalend voor de formatieve ruimte van de locaties.

Het bestuurlijk overleg over deze kaders die bepalend zijn voor de komende schooljaren en het bereiken van de strategische- en onderwijskundige doelstellingen van de scholengroep. Het zogenaamde voorjaarsnota-overleg, wordt standaard in februari gezamenlijk gevoerd met alle directeuren van de locaties en de vertegenwoordigers van het Bestuursbureau. De uitkomsten van dit overleg worden vertaald in de ‘voorjaarsnota inclusief bestuursformatieplan’. De voorjaarsnota wordt vervolgens ter advies- en het bestuursformatieplan ter instemming aan de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad voorgelegd.

In combinatie met het feitelijke formatieproces en de actuele strategische personeelsplanning wordt in de eerste helft van het jaar duidelijk waar de formatieve uitdagingen en beperkingen liggen.

Op dat moment is het van belang dat op basis van de inzet van de personele instrumenten keuzes gemaakt kunnen worden voor wat betreft benoemingsomvang, aanstellingstermijnen, aannemen of afscheid nemen van medewerkers etc.

Bestuurlijk wordt nauwlettend toegezien dat dit proces nauwkeurig verloopt en dat op basis van de juiste argumenten en onderbouwingen de bestuurder de uiteindelijke en finale juiste keuze kan maken. In de bestuurlijke werkoverleggen met de directeur is de voortgang van het formatieproces en de formatieve ontwikkelingen van de locatie en standaard gespreksthema.

Werkdrukmiddelen 

In het Onderwijsakkoord is afgesproken dat er landelijk vanaf schooljaar 2022/2023 structureel € 300 miljoen per jaar beschikbaar is voor de verlichting van werkdruk. De helft van de middelen (€ 150 miljoen) wordt verstrekt ten behoeve van individuele werkdrukverlichting voor onderwijspersoneel en onderwijsondersteunend personeel. In 2023 heeft de scholengroep in totaal € 1.590.217 aan werkdrukmiddelen ontvangen. In de cao is afgesproken dat het individuele deel van deze middelen wordt benut om het basisbudget ten behoeve van werkdruk of duurzame inzetbaarheid met 40 uren te verhogen van 50 naar 90 uur per persoon per jaar. Het andere deel (€ 150 miljoen) wordt verstrekt ten behoeve van een collectieve aanpak op de scholen voor de verlichting van werkdruk. Het schoolbestuur, de leraren en het onderwijsondersteunend personeel zijn hierbij gezamenlijk aan zet en gaan met elkaar in overleg over het nemen van maatregelen om de werkdruk te verminderen. Binnen LingeRijn wordt dit collectieve deel op verschillende manieren ingezet. De inzet vindt telkens plaats in overleg met de DMR. De evaluatie van de ingezette middelen zal ook gezamenlijk met de DMR plaatsvinden, deze heeft nog niet plaatsgevonden.

Tijdens het opstellen van de begroting 2023 (oktober 2022) was de omvang en toekenning van het collectieve deel van de werkdrukmiddelen niet bekend, zodoende waren deze niet opgenomen in de begroting voor dat jaar. Inzet op deze middelen heeft dan ook nog maar sporadisch plaats gevonden. Voor het deel Collectieve Werkdrukmiddelen dat in 2022 en 2023 niet is ingezet is een bestemmingsreserve gevormd. In schooljaar 2024-2025 zullen deze reserves zoveel mogelijk worden ingezet.

Personele data

Op peildatum 31 december 2023 waren er feitelijk 602 medewerkers in dienst, die in totaal 460,3 fte (fulltime equivalenten) vertegenwoordigden. Het aantal fte’s is bepaald op basis van vaste- en tijdelijke aanstellingen, tijdelijke uitbreidingen, LIO’s en stagiaires.

Onderverdeeld naar Bestuur, directie (management) OP, OOP, LIO’s en stagiaires zijn de fte’s op peildatum 31 december 2023 als volgt verdeeld:

In onderstaand overzicht wordt duidelijk welk aandeel in fte elke afzonderlijke benoemingsomvang-categorie heeft:

Leeftijdsopbouw

Onderstaand is de gemiddelde leeftijdsopbouw peildatum 31 december 2023 schematisch weergegeven. 

Bevoegdheden

Eén van de specifieke doelstellingen uit het strategisch beleidsplan is dat docenten beschikken over de juiste bevoegdheden voor hun vakgebied. Vanuit de directieteams wordt binnen de gesprekscyclus hier specifiek aandacht aan besteed en wordt het doorlopen van een studie of het behalen van een andere of tweede bevoegdheid gestimuleerd.

Onderstaand het overzicht met de bevoegdheden van de vo scholen van de scholengroep op peildatum 31-12-2023. Gedurende dit schooljaar is ruim 98% van onze docenten bevoegd of anders bevoegd voor het geven van onderwijs.

Onderstaand het overzicht met de teamsamenstelling & bevoegdheden van onze po-school van de scholengroep peildatum 31-12-2023.

Inzetbaarheid versus verzuim

Inzetbaarheid van medewerkers bij dreigend of daadwerkelijk verzuim is een voortdurend punt van aandacht bij leidinggevenden. Onze leidinggevenden hebben een cruciale rol bij de beheersing van verzuim. Zij worden daarbij ondersteund door een externe Arbo-dienstverlener.

De Arbo-dienstverlening is met het oog op het versterkt sturen op inzetbaarheid, preventie van verzuim en reductie van de uitval, met ingang van schooljaar 2022-2023 geïntensiveerd. Vanaf dat moment worden naast de diensten van een bedrijfsarts (borging wettelijke procedures vanuit Wet Poortwachter), de diensten van een praktijkondersteuner ingezet.

De totale inzetbaarheid van de teams op de locaties is in 2023 geëindigd met een percentage van 92,76%. Het totale verzuim binnen de Scholengroep in 2023 7,24%. Dit betekent een stijging ten opzichte van het verzuimpercentage van 6,62% in het jaar 2022. Bij de eerdergenoemde doelen voor het schooljaar 2024/2025 is al aangegeven dat we inzetten op een gedragen strategisch personeelsbeleid, aansluitend op onze onderwijskundige koers en duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.