Financiën

Doelen en resultaten

In een veelbewogen jaar als 2023 was het extra belangrijk om de financiën binnen Scholengroep LingeRijn optimaal te beheersen. Denk hierbij aan het optimaliseren van financiële processen, zorgen voor correcte financiële rapportages en het adviseren over financiële beslissingen. De doelen van de afdeling stonden voor 2023, naast de reguliere taken, voornamelijk in het teken van de bestuurlijke fusie vanaf 1 augustus 2023.

Naast deze fusie is voor de meerjarenbegroting 2024-2028 de begrotingssoftware van Capisci voor de eerste keer in gebruik genomen en heeft er een overgang plaats gevonden van Raet naar AFAS als salarissoftware. Dit waren omvangrijke projecten. Daarnaast hebben een aantal personele wijzigingen op de afdeling plaatsgevonden en is er deels sprake geweest van externe inhuur/inzet. Al deze ontwikkelingen hebben veel aandacht van de afdeling gevergd. De fusie is een feit, de eerste meerjarenbegroting vanuit Capisci is goedgekeurd, overgang van Raet naar AFAS is gerealiseerd en vanaf 1 januari 2024 is de personele bezetting van de afdeling weer op orde. Van hieruit kan de financiële kracht van onze scholengroep zich goed door ontwikkelen.

Het volgende overzicht geeft een beeld van de doelen/aandachtsgebieden en de resultaten die behaald zijn in 2023.

AandachtsgebiedRedenResultaat/zelfreflectie
FusietrajectFusie SgOMB en Dorenweerd.Intensief doorlopen traject.
Capisci Werken met begroting/rapportage software in plaats van Excel. Basis begroting staat, nu bezig met doorontwikkeling en uitbouw.
AFAS Overgang van RAET naar AFAS personeel. Aanpassing van werkwijze en procedures, hierbij is ook de salarisadministratie van externe verwerking naar interne SA bewerkstelligd. Dit heeft op zowel de afdeling P&O als Financiën impact. De noodzaak tot goede samenwerking wordt hierin benadrukt.

Toekomstige ontwikkelingen 

De volgende aandachtspunten en uitdagingen gaan wij aan in 2024: 

  • Basis op orde: door de personele wisselingen binnen de afdeling is het besef gekomen om onze processen beter vast te leggen en te borgen, hier gaan we in 2024 mee aan de slag. Dit zal niet geheel in 2024 worden gerealiseerd maar zal zeker een vervolg in de navolgende jaren krijgen. Het vastleggen en borgen in processen/werkbeschrijvingen en het actueel houden hiervan zal een vast onderdeel van de werkzaamheden worden. 
  • Doorontwikkeling Capisci: de vaste managementrapportage zal online te benaderen zijn in Capisci, de toelichting wordt daarnaast persoonlijk gedaan. De financiële en personele uitputtingsgegevens zijn daarmee rechtstreeks bereikbaar. Moment gereed wordt hier afgestemd. 
  • Samenvoegen verschillende AFAS- omgevingen: momenteel werken wij met drie verschillende AFAS omgevingen binnen de stichting, deze gaan wij integreren naar één omgeving. 
  • FoLeTa vanuit Bestuursbureau beheren: in 2024 willen wij onderzoeken of een verdere uniformering en beheer van FoLeTa binnen LingeRijn, eventueel met bemensing vanuit het bestuurskantoor wenselijk is. Is hierin een extra toegevoegde waarde voor de scholen mogelijk. 
  • Aandacht voor de interne klant: vanuit de afdeling Financiën willen wij meer de actieve sparringpartner voor de scholen zijn. Hiervoor gaan wij onder andere werken met periodieke vaste overlegmomenten met de schooldirecteuren.

Kengetallen

Opstellen beleidsrijke meerjarenbegroting 

Beleidsrijk begroten legt een verbinding tussen beleid en cijfers, uitgaven worden verbonden aan doelen en resultaten. Door met elkaar constructief te denken in oplossingen, speerpunten, doelen en maatregelen te formuleren en de middelen daaraan te koppelen werken wij binnen LingeRijn samen om knelpunten binnen de school op te lossen. Het opmaken van de meerjarenbegroting is onderdeel van onze planning & control cyclus. De meerjarenbegroting is het resultaat van de financiële vertaling van de voorziene koers aan de hand van het strategisch beleid van de scholengroep, de in de voorjaarsnota voorgenomen beleidsvoornemens en de meerjaren schoolplannen.  

De manager Financiën en Control, de directeur Bestuursbureau, de voorzitter van het operationeel directieoverleg samen met externe adviseurs vormen de treasurycommissie

Treasuryverslag 

Stichting Scholengroep LingeRijn heeft ter dekking van mogelijke risico’s in de afgelopen jaren reserves opgebouwd. Deze reserves zijn in de vorm van liquide middelen aanwezig. In de statuten van Stichting Scholengroep LingeRijn is geen bepaling opgenomen met betrekking tot het voeren van beleid betreffende deze liquide middelen.

De bepalingen van het in 2019 door de Raad van Commissarissen vastgestelde Treasurystatuut zijn ook voor het jaar 2023 van toepassing geweest. Echter, gezien de overgang naar schatkistbankieren in december 2020 en het feit dat er geen uitzettingen meer zijn, is de treasuryfunctie in 2023 tot een minimum beperkt gebleven. Er is immers geen sprake meer van een financieel tegenpartijrisico. De financiële middelen worden immers geheel bij het ministerie van financiën aangehouden. In december 2023 is door de Raad van Commissarissen daarom een beleidsarm Treasuryjaarplan 2024 vastgesteld.

Het saldo aan liquide middelen bedraagt eind 2023 € 16.963.717

BEKIJK HET FINANCIËLE HOOFDSTUK

Verslag
Financiele Jaarrekening 2023