Algemeen

Profiel

Waar staan we als scholengroep voor?

Als scholengroep hebben wij een heldere gezamenlijke maatschappelijke opdracht, een missie. Waarom bestaan we, wat is ons doel? Onze missie geeft richting en betekenis aan alles wat wij doen voor onze leerlingen - en hun ouder(s)/verzorger(s) - die naar onze scholen komen. In de onderstaande alinea's beschrijven we de missie, visie, kernwaarden en identiteit die we in 2023 hebben nagestreefd. Gedurende het jaar 2023 hebben we tevens gewerkt aan het herijken van deze fundamenten.

Missie & visie

Scholengroep LingeRijn biedt dichtbij huis ambitieus en eigentijds onderwijs op maat voor leerlingen van 4 tot 18 jaar in een uitdagende en dynamische leeromgeving. Hierbij zetten wij in op het bieden van kansen en talentontwikkeling. We helpen de leerlingen om een toekomstrichting te vinden die bij hen past, door selectie en oriëntatie in het primair en voortgezet onderwijs, zodat zij een weloverwogen keuze maken voor hun vervolgstudie.

Onze scholengroep biedt ruimte voor verschillende geloofsovertuigingen. We richten onze blik op de wereld en koesteren diversiteit. We zijn trots op onze rol binnen de samenleving en voelen ons verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van onze leerlingen en medewerkers.

KERNWAARDEN

Bij het uitvoeren van deze missie baseren wij ons op gezamenlijke kernwaarden die verankerd zijn in ons dagelijks handelen. Ze geven houvast aan onze medewerkers, onze leerlingen, ouders/verzorgers en iedereen met wie we samenwerken om het beste onderwijs in de regio te realiseren. Onze kernwaarden vormen samen het woord STERK.

Wat bedoelen we hier feitelijk mee en wat betekent STERK voor ons dagelijks handelen?

Samenwerken: We leren met en van elkaar, met en van onze leerlingen, hun ouders en  onze partners. Samen werken we aan het beste onderwijs in de regio.

Trots: We zijn trots op onze leerlingen, op onze medewerkers en op de resultaten die ze bereiken. Ook zijn we trots op onze samenwerkingsverbanden. We zijn er trots op dat we dé onderwijspartner in de regio zijn.

Eigentijds: We bieden onderwijs van nu, in het nu. Een modern aanbod van gepersonaliseerd, maatschappelijk relevant onderwijs, met nieuwe, interactieve werkvormen en hulpmiddelen.

Richting de wereld: We zijn ‘Wereldscholen in de Betuwe’. We bereiden onze leerlingen voor op hun rol in de maatschappij, zodat zij uitgroeien tot wereldburgers.

Kansen bieden: We bieden kansen. Kansen aan leerlingen, maar ook aan medewerkers. Talentontwikkeling en maatwerk staan centraal, zowel in ons onderwijs-aanbod als in ons personeelsbeleid. Samen werken we aan een leven lang leren.

Identiteit 

Scholengroep LingeRijn is een interconfessionele scholengroep gebaseerd op het rooms-katholieke- en het protestantschristelijke gedachtegoed. In ons pedagogisch klimaat en voor ons handelen laten wij ons inspireren door de brede christelijke traditie om op eigentijdse én diverse wijze een positieve bijdrage te leveren aan hedendaags burgerschap.

De bij de scholengroep aangesloten scholen bieden een grote variatie aan onderwijs en hebben elk een eigen cultuur, historie en traditie. Juist de traditie werkt voor ons als scholengroep verbindend tussen mensen en biedt ruimte aan een diversiteit aan opvattingen, geloven en culturen. Dat zijn wij als Scholengroep LingeRijn!

Strategisch beleidsplan

Koers voor de jaren 2021-2023
Wij zijn een scholengroep met een lokale functie. Onze scholen hebben een nauwe relatie met de omliggende leefgemeenschap en pakken waar nodig een voortrekkersrol om de gemeenschap waar zij deel van uitmaken te verstevigen. Wij maken ons STERK voor het in stand houden van kwalitatief goed, thuisnabij en kleinschalig georganiseerd onderwijs, waarin elke leerling en medewerker zich gezien en begrepen voelt.

Bij deze aanpak past ook dat wij al onze leerlingen intensief coachen om na te denken over de (leer)doelen die zij zelf willen bereiken en de wijze waarop ze dat realiseren. Dit doen we omdat wij erin geloven dat het leren van de leerling een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen leerling - en de ouder(s)/verzorger(s) - en de docent.

We zetten in op maatwerk en eigentijdse leervormen zodat we inspelen op de verschillende leerbehoeftes van leerlingen. Dit geldt overigens niet alleen voor leerlingen, maar ook voor onze medewerkers.

Via goed personeelsbeleid stimuleren we dat medewerkers blijven reflecteren op hun eigenhandelen. Hiermee ondersteunen we hen en daarmee ook de professionele ontwikkeling van onze scholen. Hier hebben we de volgende doelen aan gekoppeld:

Doel: Een stevige band met de lokale gemeenschap

  1. Onze scholen verstevigen de band met de lokale leefgemeenschap.
  2. Onze scholen pakken een voortrekkersrol in de samenwerking met partners in de regio.
  3. Onze ouders/verzorgers worden actief bij de school betrokken.
  4. Onze scholen versterken de onderlinge band.

Doel: Gedeelde sturing in het leerproces  

Gepersonaliseerd leren betekent voor ons een onderwijsleerproces waarin de verantwoordelijkheid voor het leren van de leerling uitdrukkelijk gezamenlijk gedragen wordt door de leerling (en de ouder/verzorger) en de docent. Wij willen dat leerlingen (leren) nadenken over de (leer)doelen die ze willen bereiken en de wijze waarop ze dat realiseren. Om goed aan te sluiten bij de verschillen in leerbehoeften van leerlingen stellen wij het leerdoelgericht werken centraal in ons onderwijs.

  1. Onze scholen focussen op de verdere ontwikkeling van formatief leren/toetsen, maatwerk,
    keuzevrijheid en differentiatie. Dit vraagt ook om een goede vertaling naar nieuwe
    leermiddelen en (meer methode-onafhankelijke) lesvormen, waarbij ook ICT een rol speelt.
    We maken hierbij gebruik van wat we hebben geleerd tijdens de coronaperiode en breiden
    deze ontwikkelingen verder uit.
  2. Onze scholen intensiveren de coachingsmomenten. De coaching richt zich zowel op de
    (leer)doelen en het leerproces als op het welzijn van de leerling. Hiermee proberen we ook
    de uitstroom van leerlingen naar bijvoorbeeld het VSO te beperken.
Het strategisch beleidsplan 2021-2023 is te raadplegen via de site van onze scholengroep.

Doel: verder ontwikkelen van goed personeelsbeleid

De koersvastheid van ons personeelsbeleid ontstaat op school, in de klas. Onze koers komt immers pas echt tot leven als elke medewerker regelmatig aan zichzelf de volgende vraag stelt: “wat betekent deze koers voor mijn handelen, wat moet ik anders doen, bij- of afleren?”. Net als van onze leerlingen vragen we ook van onze medewerkers om na te denken over de eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van onze school. Dit is (nog) niet voor iedereen vanzelfsprekend en vraagt om verdere vormgeving van goed personeelsbeleid.

Dat betekent in elk geval:

  1. Onze leidinggevenden zijn vaardig in het continu voeren van ‘het goede gesprek’.
  2. Onze docenten organiseren een (bovenschools) professionaliseringsaanbod waarbij het leren
    van én met elkaar en daarmee met de school als organisatie, centraal staat.

Op basis van een gezamenlijke strategische personeelsplanning doen onze directeuren er alles
aan om ook de komende jaren een kwalitatief hoogwaardig personeelsbestand te behouden.

Eind 2023 is de koers 2021-2023 geëvalueerd en is de formulering van onze missie en visie
aangepast op basis van de opdracht die we voor onszelf zien voor de komende jaren. Ook zijn
de bijbehorende strategische doelen voor de jaren 2024 en daaropvolgend geformuleerd.

Evaluatie koers 2021-2023

In 2023 heeft de evaluatie van de strategische koers 2021-2023 plaatsgevonden.
Samenvattend kwamen daaruit de volgende punten naar voren:

De stevige band met de lokale gemeenschap

T.a.v. de stevige band met de lokale gemeenschap constateren we dat daar op instrumenteel niveau in alle scholen aandacht aan is besteed en dat de verbinding met het onderwijs nog verder verstevigd zou mogen worden. Verder kan gesteld worden dat ouders/verzorgers in onze scholen meedenken, maar nog niet zo actief of gestructureerd als we zouden wensen. In verschillende projecten hebben de scholen elkaar versterkt, Het gezamenlijke MD (management-development) traject, de kweekvijver voor aankomend leidinggevenden, het scholengroepbrede expertteam kwaliteitszorg, de gezamenlijke ICT-werkgroep zijn hier voorbeelden van.

De gedeelde sturing van het leerproces

De gedeelde sturing van het leerproces is op verschillende manieren en in verschillende mate geïmplementeerd op de scholen, passend bij de onderwijsontwikkeling gaande in iedere school. Dat varieert van het bieden van maatwerk m.b.t. versnellen en verhogen tot didactisch coachen en flex/keuzelessen.

Het personeelsbeleid

In het personeelsbeleid stond het gezamenlijke MD-traject centraal, waarin leidinggevenden van en met elkaar zijn gaan leren. De definitie van het ‘goede gesprek’ is uitgebreid aan de orde geweest, maar nog niet eenduidig geformuleerd. Bovenschoolse professionalisering is mondjesmaat opgezet (bv. intervisie tussen de ondersteuningsteams) en een strategische personeelsplanning moet als zodanig nog vormgegeven worden.

De uitkomsten van de evaluatie zijn met de partners binnen onze governance-driehoek, dus met de RvC en medezeggenschapsraad, gedeeld.

Nieuwe koers 2024-2028

In het najaar van 2023 is in uitgebreide uitwisseling met externe partners, collega's, leerlingen en ouders/verzorgers bepaald wat de strategische koers van de scholengroep voor de periode 2024-2028 moet zijn. Daaruit is een nieuwe missie voortgekomen, uitgewerkt in 3 pijlers.

Kort samengevat is scholengroep LingeRijn erop gericht om haar scholen de ruimte te bieden die zij nodig hebben om, ieder op hun eigen wijze, dicht bij huis, ambitieus en eigentijds onderwijs op maat voor hun leerlingen te realiseren. Hierbij zetten we als scholengroep overal waar mogelijk in op verbinding. Deze verbindingen geven de ruimte voor focus op ontwikkeling; van de leerlingen, van de medewerkers en van de organisatie.

Daarbij richten we ons op de volgende drie pijlers:

  • Het leren van leerlingen
    Wij creëren ruimte in het curriculum en gaan wij ons onderwijs anders organiseren teneinde leerlingen en leraren in verbinding met elkaar en nadrukkelijk ook in verbinding met onze lokale omgeving, te laten werken aan hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling.
  • Het leraarschap en een professionele cultuur
    Onze medewerkers bekwamen zich in meerdere rollen, passend bij hun eigen
    ontwikkelpad en bij onze gezamenlijke doelstellingen, teneinde kwalitatief sterk
    onderwijs te verzorgen en te allen tijde kwaliteitsbewust te werk te gaan.
  • Organiseren en leiderschap
    Onze leidinggevenden tonen doelgericht en verbindend leiderschap door samenhang aan
    te brengen tussen onze onderwijskundige doelen, ons personeelsbeleid en de inrichting
    van onze schoolorganisaties, teneinde onze doelen te realiseren en een aantrekkelijke
    werkgever te zijn en te blijven.