Organisatie

Contactgegevens

Statutaire naam: Stichting Scholengroep LingeRijn
Adres: De Heister 1, 6681 CV Bemmel

Telefoon: 0481 – 47 05 55
E-mailadres: info@lingerijn.nl
Website: www.lingerijn.nl

Bestuursnummer: 41440 

Juridische structuur

De rechtspersoonlijkheid van het bevoegd gezag is vormgegeven in de Stichting Scholengroep LingeRijn met als handelsnaam Scholengroep LingeRijn. De Stichting staat ingeschreven in het Handelsregister onder Kamer van Koophandel nummer 09139157.

Bestuur

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door één bestuurder, tevens voorzitter College van Bestuur, mevrouw dr. I.M. van Eekelen.

Scholen

De Scholengroep LingeRijn bestaat uit vijf vo-scholen en één po-school: OBC Bemmel, OBC Elst, OBC Huissen, HPC Zetten, Dorenweerd College en Dr. Lammerts van Buerenschool. De scholen zijn gesitueerd in drie gemeenten: de gemeente Lingewaard, de gemeente Overbetuwe en de gemeente Renkum.

OVER BETUWE COLLEGE Bemmel

Hendrik Pierson College Zetten

Over Betuwe College Elst

Dr. Lammerts van Buerenschool Zetten

OVER BETUWE COLLEGE HUissen

Dorenweerd College

Naam schoolType onderwijsWebsite school
Dorenweerd CollegeVoortgezet onderwijshttps://dorenweerd.nl/
Over Betuwe College BemmelVoortgezet onderwijshttps://www.obc-bemmel.nl
Over Betuwe College ElstVoortgezet onderwijshttps://www.obc-elst.nl/
Over Betuwe College HuisenVoortgezet onderwijshttps://www.obc-huissen.nl/
Hendrik Pierson College ZettenVoortgezet onderwijshttps://www.hpc-zetten.nl/
Dr. Lammerts van Buerenschool ZettenPrimair onderwijshttps://www.lvbueren.nl/

Organisatiestructuur

De directieteams op onze schoollocaties zijn integraal verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de school. In het onderstaande organogram wordt de zelfstandigheid van de scholen en de relatie tot het College van Bestuur (CvB) en medezeggenschap weergegeven. Ook de toezichthoudende positie van de Raad van Commissarissen (RvC) is zichtbaar.

Het organogram van Scholengroep LingeRijn was in 2023 op hoofdlijnen als volgt opgebouwd:

De (gemeenschappelijke) medezeggenschap
Onze scholengroep heeft per school een medezeggenschapsraad ingesteld. Deze raad noemen wij de DMR (deelmedezeggenschapsraad). Een DMR heeft dezelfde bevoegdheden als een MR, maar functioneert alleen voor de desbetreffende school. Daarnaast heeft het Bestuursbureau van Scholengroep LingeRijn een medezeggenschapsraad bestaande uit drie personeelsleden.

Alle personeelsleden, leerlingen en ouders/verzorgers kunnen op twee niveaus formeel invloed uitoefenen op het beleid: via de eigen DMR en via de gezamenlijke medezeggenschapsraad (GMR). De leden van de DMR worden via directe verkiezingen gekozen uit de geledingen personeelsleden, leerlingen en ouders/verzorgers. De leden van de GMR worden gekozen door de deelmedezeggenschapraden van de scholen.

De GMR behartigt de belangen van alle scholen op overkoepelend niveau. Het College van Bestuur en/of de directie vragen de DMR en de GMR om advies en/of instemming over diverse zaken die de scholen individueel of gezamenlijk betreffen. Daarnaast hebben deze raden het recht op overleg, het initiatiefrecht en het informatierecht

Bestuurlijke Fusie

Medio 2021 werden de eerste bestuurlijke verkenningen opgestart voor samenwerking met een regionale één-pitter binnen het vo-onderwijs; het Dorenweerd College te Doorwerth. Vanuit deze bestuurlijke verkenningen is vast komen te staan dat beide besturen ervan overtuigd waren dat we samen sterker staan. Sterker als organisatie, sterker als werkgever en vooral sterker in onze gezamenlijke ambitie om alle kinderen in de regio kwalitatief, breed en rijk onderwijs te bieden. Door expertise, middelen en creativiteit te bundelen, kunnen we beter inspelen op nieuwe uitdagingen, onderwijsvraagstukken en maatschappelijke ontwikkelingen.

Dit heeft ertoe geleid dat eind 2021 het proces is opgestart om per 1 augustus 2023 een bestuurlijke fusie te realiseren. Eind 2022 hebben zowel de beide Raden van Toezicht als beide medezeggenschapsraden ingestemd met het fusiebesluit en is de fusie-effectrapportage voor toetsing bij de Dienst Uitvoering Onderwijs ingediend.

Met de bestuurlijke fusie is het volgende beoogd:

  • Kwalitatief hoogwaardig, thuisnabij onderwijs, behoud van (meer) onderwijsaanbod, keuzemogelijkheden, maatwerk en differentiatie.
    We streven hierbij naar een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau, waarbij het toezichtkader van de inspectie het minimale uitgangspunt is. Met een besturenfusie willen we bijdragen aan het versterken van het onderwijs op onze scholen, aan behoud – en zo mogelijk uitbreiding– van keuzemogelijkheden voor leerlingen in onderwijsaanbod en leerroutes, en een impuls geven aan onderwijsvernieuwing.
  • Aantrekkelijk werkgeverschap.
    Door gezamenlijk te investeren in de professionele ontwikkeling van medewerkers en kennisuitwisseling vergroten we de kwaliteit van het onderwijs en de aantrekkingskracht van de nieuw te vormen scholengroep. Uitgangspunt in het mobiliteitsbeleid is de zogenaamde “blije” of vrijwillige mobiliteit, met voldoende instroom- en doorgroeimogelijkheden. De match tussen de (ontwikkelings)behoefte van het personeel en de school/werkplek staat hierbij centraal.
  • Efficiënte, professionele bedrijfsvoering en financiële continuïteit.
    Uitgangspunt is een financieel gezonde organisatie en een toekomstbestendige inrichting van de bedrijfsvoering, die ten dienste staat van het primaire proces op de scholen.
  • Stevige positionering als scholengroep in het bestuurlijk krachtenveld in de regio.

Belangrijke uitgangspunten hierbij waren:

  • Behoud van eigenheid en autonomie van de scholen.
  • Geen gedwongen ontslag of - overplaatsing als gevolg van de besturenfusie.
  • Behoud korte lijnen, zichtbaarheid bestuurder, geen extra bureaucratie.

Governance

Met het oog op de beoogde bestuurlijke fusie en het daarmee formeren van één nieuwe Raad van Commissarissen LingeRijn is, door de Raad van Toezicht van de SgOMB en de Raad van Toezicht van het Dorenweerd College, afstemming geweest en is vroegtijdige samenwerking opgestart. Bij de start van het schooljaar 2023-2024 heeft de RvC LingeRijn zich gezamenlijk gebogen over een hernieuwd toezichtskader, Ten aanzien van de derde partij in de governance driehoek, de medezeggenschap, is onder ‘de (gemeenschappelijke) medezeggenschap’ de structuurwijziging al toegelicht.

Functiescheiding en code Goed Bestuur

De governancestructuur is ingericht op basis van het ‘Two-tier model’ waarbij toezicht en bestuur strikt zijn gescheiden. Als derde partij binnen dit model beschikt de scholengroep over een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. Ons interne governancemodel is geënt op het naleven van “good practices”. Deze zijn uitgesplitst naar vier principes, namelijk:

  • verantwoordelijkheid;
  • professionaliteit;
  • integriteit;
  • openheid.

De analyse voor wat betreft het naleven van de governance-richtlijnen uit de vigerende code voor het voortgezet onderwijs, is in oktober 2023 geagendeerd geweest in de vergadering van de Raad van Commissarissen (RvC). Er zijn op basis van deze analyse door de RvC geen afwijkingen op naleving van de code opgenomen richtlijnen vastgesteld. Wel behoeft een richtlijn aandacht. Betreft een actueel opleidingsplan voor de RvC. Wel zal de RvC aandacht houden op hun ontwikkelplan en de presentatie van de RvC naar buiten de organisatie.

Bestuursbureau

Eind 2023 heeft ons Bestuursbureau een verandering ondergaan, in die zin dat er gekozen is voor een structuur met afdelingshoofden voor alle beleidsterreinen. De afdelingshoofden worden aangestuurd door de bestuurssecretaris.

De bestuurssecretaris is de rechterhand van de bestuurder en regievoerder op de verbinding van het leiderschap op de inhoudelijke beleidsontwikkeling van de afdelingshoofden. Daarmee is de strategische beleidsondersteuning bij de bestuurssecretaris belegd en de tactische en operationele beleidsontwikkeling en -advisering bij de hoofden. Gezamenlijk en elk voor hun eigen expertiseterrein.

Er worden zes expertiseterreinen en daarmee zes afdelingen onderscheiden op het Bestuursbureau:

  • ICT
  • P&O
  • Financiën
  • Facilitaire zaken (incl. huisvesting)
  • Communicatie en PR
  • Onderwijs en Kwaliteit

Daarnaast is er in 2023 constructief nagedacht over de betekenis van het Bestuursbureau voor de totale organisatie. Hieruit kwamen een aantal uitgangspunten vanuit verschillende perspectieven:

  • Vanuit de bestuurder bezien is het van groot belang om het leiderschap op de inhoudelijke beleidsontwikkeling en daarmee de strategische ondersteuning te versterken, waardoor de verschillende beleidsterreinen ook expliciet(er) met elkaar verbonden worden en in samenhang bekeken worden (onder regie van de bestuurssecretaris). Daardoor kan de bestuurder rotsvast vertrouwen op de kwaliteit die geleverd wordt en nodig is voor effectieve besluitvorming en doorontwikkeling.
  • Vanuit de scholen bezien gaat het vooral om duidelijkheid en rolhygiëne: op onderwerpen waarover we samen besluiten dat die scholengroepbreed aangepakt moeten worden, kan het Bestuursbureau de rol van coördinator en evt. aanjager op zich nemen, ook vanuit de aansturing van de inhoudelijke beleidsontwikkeling. Voor de schoolspecifieke uitvoering daarvan fungeert het Bestuursbureau als ondersteuner van de scholen. Heldere afspraken, gebaseerd op gezamenlijke uitgangspunten voor alle afdelingen van het Bestuursbureau (producten- en dienstencatalogi), helpen eenieder daar consistent naar te handelen. Daarvoor is het essentieel dat de inhoudelijke experts adequaat betrokken worden bij beleidsontwikkeling en besluitvorming op de scholen, op de verschillende terreinen.
  • Vanuit het Bestuursbureau zelf bezien ligt de focus bij het versterken van het (inhoudelijke) leiderschap binnen de afdelingen, en de synergie tussen de afdelingen. Daarvoor is het essentieel dat de inhoudelijke experts adequaat betrokken worden bij beleidsontwikkeling en besluitvorming op de verschillende terreinen. Daarnaast helpt duidelijkheid over wie wat doet in het uitvoering geven aan de afspraken in de producten- en dienstencatalogi, en op welke vlakken er rekening gehouden moet worden met onderlinge afhankelijkheden om de benodigde kwaliteit te leveren voor zowel de bestuurder als de scholen.

Klachten

In 2023 zijn vijf klachten binnengekomen. De eerste klacht betrof een melding over het niet adequaat optreden tegen pesten op het DWC. Deze klacht is inmiddels door de geschillencommissie behandeld en het wachten is op het advies. 

Er is door de DMR Huissen een klacht ingediend i.v.m. het formatieplan. De klacht is ontstaan in 2023. Deze kwestie is in 2024 voor de geschillencommissie geweest. De geschillencommissie heeft geen uitspraak gedaan en de klacht is in onderling overleg afgehandeld.

Via email is er een klacht binnengekomen van een ouder/verzorger i.v.m. het lesuitval op HPC Zetten. Dit is in een gesprek tussen ouder/verzorger en de directeur opgelost.

Op het Dorenweerd is er een klacht binnengekomen van een ouder/verzorger via email in verband met het vertonen van een 16+ film aan kinderen jonger dan 16 jaar. Na correspondentie en gesprek met ouders/verzorgers is dit opgelost door de rector.

Tot slot is er door ouders/verzorgers op het HPC via email een klacht ingediend in verband met onzorgvuldig handelen bij een examen. Leerling zou bijna geslaagd zijn, maar kreeg uiteindelijk toch een herexamen. Het HPC Zetten heeft er veel energie in gestoken om samen met het examenloket van de inspectie de klacht zorgvuldig op te lossen. Helaas kon dit niet voorkomen dat de leerling een herexamen moest doen.

Horizontale dialoog en verbonden partijen

De direct aan ons onderwijs verbonden partijen zijn de samenwerkingsverbanden po en vo. Het betreft Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs V(S)O 25.06 De Verbinding (vo-onderwijs) en Stichting Samenwerkingsverband Passend Wijs (po-onderwijs). Vanuit ‘De Verbinding’ is met de deelnemende besturen een inhoudelijke discussie opgestart over de geprognotiseerde meerjarige negatieve financiële situatie en de besteding c.q. toekenning van ondersteuningsmiddelen vanuit het samenwerkingsverband. Ondanks het feit dat de inspectie haar waardering uitsprak voor de wijze waarop het samenwerkingsverband de scholen ondersteunt bij het realiseren van passende onderwijsondersteuning en de voorzieningen die het samenwerkingsverband heeft ingericht voor thuiszitters, was het eindoordeel onvoldoende. 

Het feit dat het samenwerkingsverband een voorlopig blijvend tekort aan plaatsen in het voortgezet speciaal onderwijs kent en de financiële risico’s die het loopt als gevolg van het stijgend aantal TLV’s, waren hierin de belangrijkste factoren. Daarnaast constateert de inspectie dat verbeteringen mogelijk zijn als het gaat om het helder definiëren van het verschil tussen basis- en de extra ondersteuning, het analyseren van de arrangementen ook in relatie tot de doelmatige inzet van middelen en het meer beleidsrijk begroten. Er zijn verbeteracties uitgezet en de aanbevelingen worden meegenomen in het proces om te komen tot het nieuwe ondersteuningsplan. Zie ook: samenwerkingsverbandenopdekaart.nl.

Op gemeentelijk niveau worden vanuit verschillende lagen in de organisatie contacten onderhouden. Denk hierbij aan afstemming op het gebied van operationele activiteiten en bestuurlijk overleg op het gebied van (strategische) onderwijshuisvesting. In 2023 zijn de gemeentelijke bestuurders specifiek benaderd om ten behoeve van de fusie-effectrapportage, een instemmend oordeel te geven over de voorgenomen bestuurlijke fusie met het Dorenweerd College.

Ook scholen waarmee wij een samenwerkingsrelatie hebben spelen soms een rol binnen onze beleidsvorming. In het najaar van 2023 hebben we voor ons nieuwe koersplan expliciet input gevraagd van de aan ons toeleverende en afnemende onderwijsinstellingen in de regio.

Om ieders veiligheid op onze scholen te borgen, gaan we hierover altijd een open dialoog aan met leerlingen, hun ouders/verzorgers en onze medewerkers. Aanvullend wordt externe expertise ingeroepen. Zo is bijvoorbeeld in de week tegen het pesten in samenwerking met  InDifferent uit Arnhem bewustzijn gecreëerd bij leerlingen over pesten en de negatieve effecten van gepest worden. Daarnaast neemt OBC Huissen deel aan het zogenaamde VIOS-project (aanpak Veiligheid In en Om School). Dit project streeft naar een brede aanpak tegen ondermijnende jeugdcriminaliteit. Bij dit programma zijn tal van organisaties betrokken waaronder politie, straatcoaches, jeugd-jongerenwerkers en ondernemers. Deelnemende scholen vervullen binnen deze aanpak zelf ook een belangrijke rol. De VIOS voorziet scholen enerzijds van handelingsperspectief bij het omgaan met ondermijnende jeugdcriminaliteit. Anderzijds betrekt het VIOS-project scholen bij de wijkgerichte aanpak in gemeenten binnen ons voedingsgebied.